Kaarsje branden voor elke gelegenheid

Een kaarsje branden kun je doen voor de gezelligheid, maar er zijn nog zoveel meer situaties te bedenken waarbij het fijn is om een kaarsje te branden. Je kunt bijvoorbeeld een kaarsje branden om iemand te herdenken of voor iemand die ziek is. Als steun bij een belangrijk moment, maar ook om iemand liefde, geluk en gezondheid te wensen. Het licht van de kaars heeft bijna iets magisch, het kan namelijk symbool staan voor allerlei gedachten. Zowel blije momenten als trieste momenten kunnen met het aansteken van een kaarsje intenser worden.

Een mooi gebaar

Inhoudsopgave

Als er iets in je leven gebeurt wat bijzonder is, willen we vaak ook iets speciaals doen. Bijvoorbeeld met een verjaardag de slingers ophangen, bij een geboorte beschuit met muisjes eten. Ballonnen oplaten bij een opening, rozenblaadjes of rijst gooien bij een trouwerij en ga zo maar door. Soms gebeuren er belangrijke dingen in je leven waarvoor er geen geschikte manieren zijn om je gevoelens hierover te uiten. Bijvoorbeeld als een dierbare is overleden maar het is haar of zijn verjaardag. Vaak vind je het niet prettig om deze dag geruisloos voorbij te laten gaan, maar het zou vreemd zijn als je de slingers ophangt. Een kaarsje branden is dan een mooi alternatief.

Een kaarsje branden als verlichting

Ook als iemand die je na aan het hart ligt een belangrijk examen moet afleggen of een zwaarbeladen onderzoek moet ondergaan dan is een kaarsje branden een mooi gebaar. Hierdoor heb je het gevoel dat je die persoon een beetje extra kracht geeft om te doorstaan wat ze moeten doorstaan. Het kan ook rustgevend werken voor de uren die je moet wachten op een hopelijk positieve uitslag. Gek genoeg geeft het kaarsje branden in dergelijke situaties verlichting. Situaties waarin we eigenlijk niets voor de ander kunnen doen, krijgen we door het brandende kaarsje toch een beetje het gevoel dat we wel iets voor ze doen. Een kaarsje branden is eigenlijk altijd een mooi gebaar, voor wat dan ook.

Een kaarsje branden voor jezelf

Kaarsjes hoef je niet altijd alleen voor een ander te branden, je kunt ook rustig een kaarsje voor jezelf aansteken als je soms wat extra kracht nodig hebt om iets te verwerken. Of als je iets of iemand heel erg mist. Een kaarsje branden kan ook een stressgevoel wegnemen door even een momentje voor jezelf te nemen met een brandend kaarsje naast ze. Vaak branden we kaarsen om wat licht en sfeer in een ruimte te brengen, maar dat kunnen we met een kaarsje branden ook symbolisch in ons hoofd doen.

Waarom een kaarsje branden?

Het branden van een kaars heeft ook verschillende betekenissen. Behalve de ruimte verlichten of sfeer brengen zijn er ook nog religieuze betekenissen. Vaak wordt er bij religieuze bijeenkomsten een kaarsje gebrand om het leven van de overledene in het licht te zetten. Tijdens het branden van het kaarsje kan er aan de overledene gedacht worden of er kunnen oude herinneringen opgehaald worden. Doordat hierdoor het leven van de overledene wordt belicht kan er vaak ook beter afscheid worden genomen.

Leven en licht

Een andere betekenis is het langdurige branden van de kaars. Eigenlijk kan een vlammetje altijd blijven branden, zolang het maar gevoed wordt door de kaars. De kaars gaat uiteindelijk wel op, maar het vlammetje kan overgebracht worden naar een andere kaars. Met de vlam van de oude kaars breng je het vlammetje over naar de nieuwe kaars. Net zoals het in het daadwerkelijke leven er ook aan toegaat. Mensen geven in het dagelijkse leven ook het leven door aan nieuwgeborenen. Zo blijft er met deze manier van kaarsjes branden ook altijd leven en licht.

Alle goeds wensen

De derde optie is het toewensen van alle goeds aan iemand. Bijvoorbeeld voor iemand die erg ziek is. Soms vinden mensen het prettig om een kaarsje voor iemand te branden en hierdoor de wens op een goed herstel te benadrukken. Zelfs als iemand overleden is kan een kaarsje aansteken de hoop symboliseren dat deze overledene op een mooie plek terecht komt.
Wat de reden ook mag zijn voor het branden van een kaars, je doet het over het algemeen altijd uit gevoel. Bijvoorbeeld uit liefde, omdat je verdrietig bent of omdat je ergens op hoopt.

De kaars bij het joden- en christendom

Licht en vuur wordt al sinds mensenheugenis gebruikt bij religies en spiritualiteit. Het licht en de dag staan hierbij vaak symbool voor leven en het goddelijke terwijl donker en de nacht symbool staan voor de dood en het kwade.
Bij veel religies heeft het licht een speciale betekenis. Zoals de paaskaars die een symbool van Gods liefde is of Chanoeka, het Joodse lichtjesfeest. Op 2 november is het Allerzielen, de dag waarop de doden worden herdacht. Tijdens de kerkdienst of de mis worden de namen van de overledenen genoemd en er worden kaarsjes gebrand. Kaarslicht is voor veel mensen de verbinding tussen hemel en aarde en is hierdoor een uitstekend middel om de doden te herdenken. De dood is vaak niet te bevatten en ontastbaar en met het branden van een kaarsje kan het gemis van een dierbare enigszins tastbaar gemaakt worden.

Liefde, licht en warmte

Vuur staat symbool voor liefde, licht en warmte en juist deze drie dingen hebben nabestaanden vaak nodig om de dood van een dierbare te kunnen verwerken. Waar vroeger bij het branden van kaarsen voornamelijk de dode centraal stond, wordt het aansteken van kaarsjes tegenwoordig ook als een onderdeel van de rouwverwerking gezien. Zeker voor de mensen die niet in de rituelen van de kerk geloven kan een kaarsje branden een soort van houvast geven. Een rationele verklaring is er niet. Mensen doen dit in zo’n geval niet omdat ze denken dat wensen uitkomen of dat ze door de kaars contact kunnen hebben met de doden, maar gewoon omdat je een bepaald gevoel tastbaar kunt maken. Over de hele wereld steken mensen in de kerk kaarsjes aan voor dierbaren, of ze nu gelovig zijn of niet. Misschien komt het wel omdat de kaars licht en warmte geeft, deze positieve eigenschappen worden als zeer prettig ervaren. Daarnaast is het aansteken van een kaarsje even een moment voor jezelf terwijl je denkt aan de persoon voor wie je het kaarsje aansteekt.

Kaarsenmagie

Er zijn ook mensen die wel geloven dat het kaarsen branden een magie teweegbrengt. Ook dit verschijnsel bestaat al eeuwen. Tijdens deze kaarsenmagie wordt er warmte, steun, liefde en aandacht gestuurd naar de persoon voor wie de kaars aangestoken wordt. Deze magie moet positieve energie uitzenden en de hoeveelheid van deze energie is afhankelijk van de kleur van de kaars, de gedachten die de beoefenaar van de magie overbrengt en de olie waarmee de kaars eventueel bewerkt is. Als de energie die vrijkomt bij het branden van de kaars hoog is, zou iedere persoon dit moeten kunnen voelen. De magie zorgt dat de persoon voor wie de kaars brand het voelt dat ze er niet alleen voor staan.

Hoe werkt kaarsenmagie?

Volgens de beoefenaars van kaarsenmagie breng je een gewenst doel over op de kaars waardoor de kaars opgeladen wordt. Door het kaarsje te branden worden deze krachten getransformeerd en wordt het gewenste doel ook werkelijkheid. Dus als je bijvoorbeeld graag wilt dat iemand slaagt voor een examen dan is dat het doel wat je over moet brengen op de kaars en zou dit uiteindelijk ook de werkelijkheid moeten worden. Voordat je de kaars aansteekt moet je dus eerst weten wat het doel is. De grote en de kleur van de kaarsen die je hiervoor gebruikt spelen ook een rol. Als het doel op de kaars is overgebracht kan hij aangestoken worden. Iedere keer als de kaarsenmagiër naar de kaars kijkt moet hij of zij aan het doel denken. Of het ook daadwerkelijk helpt kunnen we niet bevestigen, maar misschien is het in bepaalde situaties zeker de moeite van het proberen waard.

Mooie woorden

‘Als alles duister is, ontsteek dan een lichtje…’ Mooie woorden die aangeven hoe waardevol een kaarsje aansteken kan zijn. Het is precies de reden waarom mensen graag een kaarsje branden, namelijk als bemoediging, een moment van bezinning of meditatie, als een gebed of een moment van verbondenheid. Je hoeft niet speciaal naar de kerk om een kaarsje aan te steken, dit kun je eigenlijk bijna overal en altijd doen. Bijvoorbeeld tijdens de maaltijd een speciale kaars aansteken om een ontbrekende persoon te herdenken op een speciaal plekje in je huis of zelfs in de tuin. Gewoon als je er behoefte aan hebt of op speciale momenten.

De verschillende soorten kaarsen

Een kaarsje branden voor iets of iemand kun je met verschillende soorten kaarsen doen. Je kunt zelf bepalen naar welke kaars de voorkeur uitgaat. Natuurlijk zijn de speciale grafkaarsen meer geschikt om buiten te plaatsen, gewoon omdat ze simpelweg minder snel uitgaan door de wind. Hiermee kun je buiten op het graf of ergens anders iemand herdenken of eren. Er zijn verschillende uitvoeringen met diverse branduren. De speciale noveenkaarsen hebben een zeer lange brandtijd. Noveen staat namelijk voor het Latijnse ‘novena’ wat negen betekent. Deze noveen kaarsen branden dan ook negen dagen. Ze zijn er met verschillende afbeeldingen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een aantal waxinelichtjes bij een foto van een overledene te plaatsen. Of een mooie stompkaars of andere kaars naast een foto. Zelfs een geurkaarsje met de favoriete geur van de dierbare die je wilt herdenken of steunen is een optie. Kaarsen-online.nl heeft een ruime keuze aan verschillende soorten kaarsen dus je kunt altijd voor de optie kiezen waar je voorkeur naar uitgaat.

Een speciaal plekje

Soms vinden mensen het prettig om een speciaal plekje in huis te hebben waar ze regelmatig een kaarsje kunnen branden voor iemand die het nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld een brandveilig lantarentje zijn waar je iedere keer een waxinelichtje in kunt zetten. Op sterfdagen, verjaardagen van overledenen, examendagen of bij andere bijzonder situaties kun je dit speciale plekje dan verlichten om troost, steun of hoop te voelen. Je kunt ook een speciale kerkkaars aansteken iedere keer als je er behoefte aan hebt. Deze kaarsen branden erg lang en je kunt ze iedere keer weer opnieuw aansteken. Ze zijn er in ontzettend veel verschillende maten en ze hebben ook een pengat.

De kaars als ceremonie

Een kaarsje branden voor iemand is eigenlijk een soort van ceremonie en het ceremoniële gebruik van kaarsen gaat ver terug in het verleden. De oude Grieken en de Romeinen gebruikten al kaarsen. Daarnaast is het een belangrijk element in religies. Overal ter wereld worden kaarsen gebruikt voor rituelen en bijna in iedere kerk worden kaarsen gebrand. Maar het branden van kaarsen kan ook op een andere manier worden gebruikt, bijvoorbeeld om een bepaalde sfeer te creëren of en bepaalde gemoedsrust. In dergelijke situaties brand je ook eigenlijk een kaarsje voor jezelf omdat je in zo’n geval zelf de positieve eigenschappen van het kaarslicht ervaart.

Veiligheid staat voorop

Als je een kaarsje wilt branden, zorg dat je dit altijd veilig doet. Zeker als je een gedenkplaatsje of een ander speciaal plekje in je huis wilt gebruiken om regelmatig kaarsjes te branden, zorg dan dat het branden van de kaars geen brandschade aan kan richten. Zorg voor een kaars die stevig staat en die niet te dicht bij brandbare voorwerpen staat. Hoe veilig de kaars ook staat, hou altijd kleine kinderen of huisdieren in de gaten. Ze zouden de kaars om kunnen stoten. Een kaarsje branden is een prachtig gebaar maar de brandveiligheid staat altijd voorop.

Kaarsen van een goede kwaliteit

Koop voor het kaarsen branden ook altijd kaarsen van een goede kwaliteit. Allereerst zullen deze kaarsen veel minder roet walmen en hebben ze vaak een langere levensduur. Kaarsen-online heeft een ruime sortering als het gaat om verschillende soorten kaarsen van een goede kwaliteiten. Veel kaarsen worden daarbij ook nog eens voordeliger geleverd als ze in grotere aantallen worden besteld.

Kaarsen voor iedere gelegenheid

Een kaarsje branden kan dus op veel verschillende manieren en voor verschillende doeleinden. Waar de een iemand wil eren, vindt de ander het misschien fijn om troost te vinden met het branden van een kaars. Of misschien ben je benieuwd naar de zogenaamde kaarsenmagie of heb je kaarsen voor een ceremonie nodig. In ieder geval brengen de kaarsen altijd warmte en licht en Kaarsen-online heeft voor alles de juiste kaars. Wij zouden het leuk vinden als je eens een kijkje kwam nemen op onze website waar je alleen maar kaarsen zult vinden.

Auteur: Chris en Liranda Keereweer

Leave a Comment: