Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the social-warfare
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/kaarsen-online.nl/webspace/httpdocs/blog.kaarsen-online.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/kaarsen-online.nl/webspace/httpdocs/blog.kaarsen-online.nl/wp-includes/functions.php on line 6114
Druipkaarsen worden weer steeds populairder, net zoals vroeger vinden mensen het ontzettend leuk om een druipkaars aan te steken. Bij een druipkaars kun je namelijk niet alleen genieten van de sfeer die de kaars teweegbrengt, maar ook van de prachtige vormen en kleuren die de brandende kaars creëert. Steek je de druipkaars ook nog in een lege wijnfles dan zorgt dat voor een echt sixties-gevoel.
Inhoudsopgave
Bij een druipkaars loopt het smeltende kaarsvet langs de kaars, waardoor de vorm van de kaars wordt bepaald door het gestolde kaarsvet. De druipkaars kan al heel grillig zijn voordat je hem gaat branden, maar als hij eenmaal brandt neemt de grilligheid extremere vormen aan. Het geeft de kaars een heel decoratief effect. Daarnaast worden er aan de druipkaars ook vaak kleurstoffen toegevoegd, wat het creatieve effect nog eens extra verhoogd.
Meestal druipt het kaarsvet uit een pitkuiltje. De druipkaars is vaak geribbeld en heeft een onregelmatig oppervlak, dit bevordert het druipen. Wil je de kaars nog meer laten druipen, zet hem dan gewoon eens op de tocht. Het druipen neemt namelijk aanzienlijk toe als de kaars ergens staat waar luchtverplaatsing is.
Vroeger waren er veel druipkaarsen. De meeste kaarsen waren namelijk gemaakt van dierlijk vet en deze kaarsen hadden niet de gebruikelijke strakke vorm van de kaarsen die we vandaag de dag hebben. Ze waren vaak al krom en als ze aangestoken werden kromden de kaarsen nog verder door de hitte. Doordat ze zo krom werden, gingen ze automatisch ook meer druipen. De ouderwetse kandelaars hadden meestal ook een brede rand om het kaarsvet op te vangen. Het kaarsvet wat opgevangen werd, werd later weer opnieuw gebruikt om te branden.
Niet iedereen ving het kaarsvet op. Sommige mensen vonden het een fraai gezicht om de kaars juist in een fles te zetten, waardoor de zijkanten van de fles bedekt werden door het kaarsvet. Het kaarsvet wat langs de fles zijn weg had gevonden werd niet meer opnieuw gebruikt.
In de 19e eeuw veranderde de manier van kaarsen maken. Er werd stearine en paraffine gebruikt in plaats van dierlijk vet. Daarbij werden de kaarsen nu machinaal geperst wat zorgde voor de symmetrische en perfecte vorm. Om de kern van de kaars werd een hardere laag aangebracht. Het gesmolten vet bleef nu bewaard in een kuiltje wat alsnog opgebrand werd en wat dus ook de branduren van de kaarsen verlengde. De kaarsen drupten bijna niet meer en deze vernieuwde eigenschap werd door de fabrikanten van de kaarsen gebruikt om de kaarsen te promoten. Veel mensen vonden het ook prettig dat de kaars niet meer zo veel kaarsvet langs de kaars liet lopen. Hierdoor konden ze sneller op plekken worden geplaatst waar het druipende kaarsvet niet wenselijk was.
Toch was er ook een grote groep mensen die juist heimwee hadden naar de kaarsen van destijds. Ze vonden de grillig brandende kaars juist romantisch. Om aan de behoefte van deze nostalgische kaarsen te voldoen gingen mensen de ‘nieuwe’ kaarsen inkerven waardoor ze juist weer meer gingen druipen. Vooral de gekleurde kaarsen die inmiddels ook op de markt waren gebracht werden hier veel voor gebruikt. Er was niets leukers om de fles te laten bedekken met een kleurige was. Natuurlijk sprongen de kaarsenmakers hier op in en in 1871 werd in Engeland patent aangevraagd voor een kaars waarvan de pit met aniline was doordrenkt. De druipers van deze kaars hadden een andere kleur dan de buitenkant van de kaars wat een kleurig geheel op leverde.
Toen de gloeilamp in opkomst kwam werden er minder kaarsen verkocht. De kaarsenfabrikanten moesten met innovatieve ideeën komen om de kaarsen weer opnieuw te laten ontdekken. Mede daarom speelden zij in op de trend van de druipende kaars door echte druipkaarsen te gaan ontwikkelen. Eerst alleen een witte versie, later ook gekleurde versies, weliswaar in een tint. De Engelse benaming voor deze kaarsen was de ‘colour drip candles’. In 1945 was er een Amerikaan die een veelkleurige druipkaars op de markt bracht. Deze Lester F. Wilson noemde hem de Magi-Color. Helaas voor hem werd de kaars al snel door andere fabrikanten nageaapt en in de 60- en 70’er jaren werden deze kaarsen een echte rage. In horecagelegenheden, maar ook bij de mensen thuis kon je deze kaarsen ruimschoots vinden. De kaars werd in een fles geplaatst en de een was nog grilliger dan de andere. Wanneer er meerdere flessen naast elkaar stonden liep het kaarsvet van de ene fles soms over in het kaarsvet van de andere fles en vormden samen één kunstig geheel.
In de jaren 60 had de druipkaars ook nog een symbolische betekenis. Hij symboliseerde ‘de vrije gedachte’. De kleurige kaars kwam overeen met de kleurrijke mode van die tijd. Op ieder feestje in die periode zag je wel de kleurige druipkaarsen in wijnflessen staan.
Door gebruik te maken van een dunne pit in de kaars werd het druipen bevorderd. Deze dunne pit voorkomt namelijk dat veel kaarsvet wordt opgezogen en verbrand. Wilson bracht ook de gekleurde was direct op de pit aan. Naderhand werd deze productiemethode enigszins gewijzigd, de kaars werd nu opgebouwd uit drie lagen. Om met de kern te beginnen, bij deze kaars bestaat de zachte kern uit wit paraffine. Om deze zachte kern heen wordt er een nieuwe dunne laag paraffine aangebracht. Deze laag heeft een hoge concentratie kleurstof wat ook wel de moederkleur wordt genoemd. Hierna komen we aan bij de buitenkant van de kaars. Deze buitenste laag bestaat uit een harde en dikke laag paraffine die wat brosser is en een onregelmatig oppervlak heeft.
Juist doordat er veel kaarsvet naar beneden stroomt, zal een druipkaars nooit zo lang branden. Wilson experimenteerde veel met de druipkaarsen om magische effecten te bewerkstelligen. Natuurlijk waren er ook verschillende experimenten die niet het gewenste effect hadden. Zoals de dikke mantel om de gekleurde pit zodat de kleuren in eerste instantie verborgen bleven. Helaas kwamen de kleuren toch al snel door de dikke mantel heen. Ook pigmenten in plaats van kleurstoffen sloegen niet aan. De metaalzouten hadden helaas niet hetzelfde effect.
De buitenste laag van de druipkaars is de veroorzaker van het druipen. Doordat deze laag wat brosser is breekt het gesmolten vet uit het kuiltje op een bepaald moment door een zwakke plek aan de buitenkant heen. De druppel gesmolten kaarsvet rolt langzaam naar beneden om tijdens zijn stroom af te koelen en uit te harden. Het lijkt op lava wat uit een vulkaan stroomt. Doordat het kaarsvet in het kuiltje daalt wordt de vlam van de kaars groter wat voor nog meer uitstroom zorgt. De delen van de buitenlaag die minder bros zijn blijven langer overeind staan en steken op een gegeven moment boven de vlam uit. Uiteindelijk smelten deze ‘wanden’ ook wat het smeltvet weer doet toenemen wat uiteindelijk weer voor een nieuwe doorbraak zorgt.
De kleurstoflaag kleurt het vet van de kern. Omdat de concentratie van de kleurstof alsmaar wisselt, zijn ook iedere keer de kleuren anders. De laag van kleurstof is daarbij opgebouwd in verschillende kleurringen, namelijk: rood, geel, groen, blauw, paars, rood, geel, groen, blauw en indigo. De kaarsen van Wilson hadden in tegenstelling tot deze acht kleurlagen maar vijf kleurlagen, namelijk: rood, blauw, geel, groen en oranje. Doordat de kleurringen een hoger smeltpunt hebben zullen ze zich niet zo snel vermengen met een volgende kleur. Een voor een komen de kleurstoffen in het smeltkuiltje. Toch verschijnt er uiteindelijk een bijzonder kleurenspel op de fles. De klassieke druipkaarsen hebben vaak mooie pasteltinten. Doordat de binnenkern wit is hebben de kleuren nooit een hoge verzadiging. Dit veroorzaakt de pasteltinten. De huidige druipkaarsen zijn er ook in fellere kleuren.
Doordat de kaars vrij hoog is blijven de eerste druipsels vaak bovenaan de kaars hangen. Ze blijven door het onregelmatige oppervlak van de kaars aan de buitenmantel van de kaars hangen. Als ze daarna alsnog smelten ontstaan er verschillende mengtinten. De kleuren paars en indigo zorgen vaak voor een bijzondere kleur.
Het blijft nog steeds leuk om een druipkaars in een wijnfles te plaatsen. Juist door de bolling van de fles wordt de was opgevangen en de druipsels steken vaak mooi af tegen het glas van de fles. Soms doen mensen de zijkanten van de fles al bedruipen met kaarsvet zodat het druipende kaarsvet zich beter kan hechten. Natuurlijk zijn de wijnflessen in de loop der jaren ook enigszins veranderd. Het zijn niet meer de flessen van 100 jaar geleden. Een champagnefles of een prosecco fles heeft eigenlijk de beste bolling nu. Op die bolling blijft de bruisende was het beste hangen. Hoe boller de fles, hoe mooier het effect. Er zijn ook speciale ‘candle mountains’, kaarsenstandaards die je meerdere malen kunt gebruiken waardoor er zich een hele berg kaarsvet vormt.
Druipkaarsen zorgen nu eenmaal voor een bijzonder sfeer. Soms worden ze met kerst gebrand, maar eigenlijk kun je druipkaarsen het hele jaar door branden. Je kunt de uitgebrande druipkaarsen ook een poos laten staan alhoewel met de tijd de kleuren enigszins zullen vervagen maar dat duurt wel even. Druipkaarsen doen veel mensen denken aan ‘de goede oude tijd’, een tijd waarin het meer ging om de gezelligheid van de kaars dan om de manier waarop de kaars brandde. Toch is dat vreemd want juist die speciale manier van het branden van de druipkaars zorgt voor het bijzondere effect. Mede ook door deze nostalgische effecten is de druipkaars weer uitermate populair.
Waar vroeger de druipkaarsen binnen de kortste keren waren opgebrand is de kwaliteit tegenwoordig sterk verbeterd. Zeker bij kaarsen-online.nl koop je kwalitatief goede druipkaarsen. Geen kaarsen die of te snel druipen of juist helemaal niet druipen maar een druipkaars die gewoon een mooie stukje creativiteit met kaarsvet oplevert. Ze worden verkocht in een doos met twee stuks en je kunt er zoveel bestellen als dat je wilt. Hoe meer druipkaarsen je bestelt, hoe goedkoper ze worden. Kaarsen-online.nl is sowieso een specialist in kaarsen. Hier kun je allerlei verschillende soorten kaarsen kopen en niet alleen druipkaarsen. Ook geurkaarsen, bedrukte kaarsen, gelegenheidskaarsen of andere kaarsen zijn te vinden in het ruime assortiment.
Geef ook eens een druipkaars cadeau. Hoe leuk is het niet om bijvoorbeeld aan iemand een heerlijke fles wijn te geven met een druipkaars erbij. Zo hebben ze extra lang plezier van de fles. Eerst genieten van de wijn en daarna van de druipkaars. De kaars is niet zomaar een cadeau wat achteloos in een kaarsenstandaard wordt gezet en opgebrand. Een druipkaars op tafel is vaak het onderwerp van gesprek. Mensen vragen zich af hoe de kaars zo kan druipen of nemen even de tijd om het proces van het druipen aandachtig te bestuderen. Daarbij zorgt het kleureneffect voor extra gezelligheid.
Wil je niet dat er kaarsvet op de tafel of kast komt waar de kaars op staat? Leg dan voor de zekerheid een placemat of een bord onder de kaars. Soms valt er weleens iets naast de fles en dit stolt dan op je tafel. Wil je een mooi gesmolten geheel om je fles heen hebben? Gebruik dan een paar kaarsen achter elkaar. De nieuwe kaars smelt weer over het gesmolten kaarsvet heen. Blaas liever niet de kaars uit om hem daarna weer opnieuw aan te steken, hier is het lont eigenlijk niet voor gemaakt. Het lont is dun om de kaars goed te laten druipen. Wil je een eigen druppel design maken? Je kunt het druipen een beetje sturen, bijvoorbeeld met een metalen lepel.
Met een goede kwaliteit kaars die niet speciaal ontworpen is om te druipen, heb je hier over het algemeen ook geen last van. Druipt je kaars toch terwijl dit niet de bedoeling is? Leg hem dan voor het branden even in zout water. Dit voorkomt druipen. Je kunt eigenlijk altijd beter kiezen voor kaarsen met een hoogwaardige kwaliteit. Bij Kaarsen-online weet je zeker dat je goede Druipkaarsen koopt met een snelle levering en voor een uitstekende prijs. Komt dus snel eens kijken bij ons op de website waar je alleen maar kaarsen zult aantreffen.