Stompkaarsen zijn eigenlijk niet meer weg te denken. Iedereen kent wel de robuuste kaars. Kaarsen bestaan sowieso al heel lang. Voordat er elektriciteit of gas was, waren kaarsen eigenlijk de enige manier om het huis te verlichten. In eerste instantie was vooral het vuur wat voor het licht moest zorgen, later konden we echt van kaarsen spreken. Tegenwoordig is de kaars er in allerlei soorten, maten en kleuren, hij is niet meer weg te denken als het gaat om sfeer en licht.
Inhoudsopgave
Het betoverende vlammenspel heeft de noodzaak van de kaars vervangen. Kaarsen geven sfeer aan een ruimte en natuurlijk ook licht. De decoratieve eigenschappen van de kaars zijn in de loop der jaren steeds belangrijker geworden. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat de oude Egyptenaren al rond 3000 voor Christus al kaarsen gebruikten, hoewel deze kaarsen weinig leken op de kaarsen van nu. Het waren destijds meer brandende fakkels die tevens een zwarte rook en een flinke stank veroorzaakten. De Romeinen ontwikkelden uiteindelijk de eerste kaarsen met kaarsenpitten. Ze werden gebruikt in tempels en op vereringsplaatsen, maar ook voor huishoudelijk gebruik. In de Middeleeuwen werd er voor het eerst bijenwas gebruikt voor kaarsen, helaas konden alleen de rijken deze kaarsen aanschaffen.
Tegenwoordig kan bijna iedereen kaarsen kopen. Ze zijn er in allerlei prijsklassen en met verschillende branduren. Door de vele vormen en kleuren is er voor iedere stijl wel een passende kaars te vinden. De stompkaars heeft misschien nog het meeste weg van de kaarsen van vroeger. Deze kaarsen met een brede onderkant stonden namelijk een stuk stabieler in de oude windlichten of op de grote kandelaars. Daarbij hadden deze kaarsen ook langere branduren. Vandaag de dag kiezen mensen nog steeds graag voor een stompkaars door zijn stabiliteit.
Een stompkaars is een kaars met een langwerpige cilindervorm en de kop is meestal vlak en stomp waar hij ook zijn naam aan dankt. De vorm van deze kaars is al jaren een vertrouwd beeld. Als een kind een kaars tekent dan ziet hij er waarschijnlijk uit als een stompkaars. Het voordeel van de vorm van de stompkaars is de manier waarop de kaars brandt, het is een perfecte vorm voor de verbranding van het kaarsvet. Hierdoor kan de kaars mooi en gelijkmatig opbranden.
Een stompkaars kan verschillende breedtes hebben, is de kaars erg breed dan zitten er soms wel meerdere lonten in en worden ze mammoetkaars genoemd. Wat de lengte betreft, hierin is de stompkaars vrij variabel, hij kan kort zijn maar ook lang. Zo kunnen stompkaarsen bijvoorbeeld 60/40 mm zijn, maar ook 300/100 mm of een maat ertussenin. Je hebt bijvoorbeeld kleine stompkaarsen, maar ook een middelmaat of een grote stompkaars.
De stompkaars wordt gemaakt van bijenwas of stearine en in het midden wordt een katoenen koord geplaatst. Als de kaars erg breed is dan worden er meerdere koordjes geplaatst. In de volksmond noemen ze deze koordjes een pit of een lont. Als dit lont wordt aangestoken smelt het kaarsvet rondom het lont en wordt het als het ware door de zogenaamde ‘capillaire werking’ in het lont gezogen. In het bovenste deel van het lont wordt dit kaarsvet weer verbrandt doordat het door verdamping en ontleding gasvormig wordt. Terwijl het verbrandt zorgt het voor warmte en licht.
In principe bestaat een kaars uit twee delen, namelijk het kaarslichaam en de pit. Het kaarslichaam bestaat uit een brandmassa wat een mengsel van verschillende grondstoffen kan zijn of één grondstof. Soms worden aan deze grondstoffen ook kleur, lak- of geurstoffen toegevoegd. Het lont ofwel de pit bestaat uit meerdere strengen katoen en de dikte en de lengte van de pit moet worden aangepast aan de afmeting van de kaars. Er kan een platte of een ronde pit worden gebruikt.
Deze stompkaarsen kom je niet alleen veel tegen in de woning maar ook de horeca gebruikt de stompkaarsen erg graag. Deze kaars heeft namelijk een paar eigenschappen die prettig zijn als ze in de horeca worden gebruikt. Allereerst is er natuurlijk de brede voet van de kaars. Hierdoor staat de kaars een stuk stabieler in een standaard of in een speciale kaarsenhouder. Door de afmeting van de kaars hebben ze een veel langere brandduur dan waxinelichtjes. Zeker de Bolsius stompkaarsen hebben een lange brandduur en daarbij geven deze kaarsen geen zwarte roet af en walmen ze niet. Dat zijn toch prettige eigenschappen als ze in een café, restaurant of andere horecagelegenheid geplaatst worden.
Er zijn speciale stompkaarsen ontwikkeld voor de horeca. Deze zijn aantrekkelijk geprijsd mede ook omdat ze vaak in grote aantallen gebruikt worden. Ze zijn er in diverse maten en verschillende kleuren. Vaak zijn ze ook nog eens met een extra voordeel te bestellen als ze in grotere aantallen worden besteld. Natuurlijk kunnen deze stompkaarsen ook door de consument worden besteld. Ook thuis is het prettig als je een kaars hebt die niet roet of walmt en soms wel 18 uur brandt. De grootverpakkingen van de stompkaarsen zijn er in verschillende maten en kleuren en ze kunnen snel worden geleverd.
De kleine stompkaars is er ook in een paar kleuren en ze kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. De kleintjes passen vaak ook in de houders waar je ook waxinelichtjes in kunt plaatsen. Daarbij zijn de kleine stompkaarsen leuk om er een decoratief geheel mee te maken. Combineer ze bijvoorbeeld met andere maten stompkaarsen in dezelfde kleur of kies juist voor een andere kleur. Als er verschillende stompkaarsen bij elkaar zijn gezet op een schaal geeft dat vaak een sfeervolle uitstraling, zeker als de kaarsen aangestoken worden. De mini stompkaarsen kun je ook met grotere aantallen kopen voor een voordelige prijs. Hoe leuk is het om ergens een hele rij stompkaarsjes te plaatsen? Met de korting van de voordeel verpakking kun je dat makkelijk doen.
Door de verschillende maten van de stompkaarsen zijn vaak ook de branduren verschillend. We geven een paar voorbeelden:
Stompkaars 150/80 mm heeft circa 67 branduren
Stompkaars 200/100 mm heeft circa 110 branduren
Stompkaars 300/100 mm heeft circa 150 branduren
Het is natuurlijk logisch dat hoe groter de kaars is, hoe meer branduren hij heeft. Toch is dat niet altijd het geval, er zijn ook kaarsen die groot zijn en toch minder branduren hebben. Dit heeft dan vaak met de kwaliteit van de kaars en het lont te maken. Met de stompkaarsen van Bolsius kun je ervan uitgaan dat voor deze kaarsen de beste materialen worden gebruikt waardoor ze de optimale branduren kunnen bewerkstelligen.
Sommige maten zijn er alleen in de traditionele kleuren wit, ivoorwit of rood maar er zijn ook maten die er wel in 12 verschillende trendy kleuren zijn. Ieder seizoen verschijnen er weer nieuwe kleuren. Met deze kaarsen kunnen speelse en decoratieve effecten worden gecreëerd. Door de brede doorsnede van de bodem van de kaars hoeven ze niet altijd in een kaarsenstandaard geplaatst te worden. Ze staan ook heel stabiel op een decoratieve plank, schaal of plateau.
Stompkaarsen kom je eigenlijk overal tegen. Bij mensen thuis, maar ook in de horeca, bij hotels, theaters, uitvaartorganisaties en op vele andere plekken. Omdat deze kaarsen bekend staan om hun lange branduren en geen roet afgeven zijn veel mensen enthousiast over dit type kaars. Soms worden de stompkaarsen ook gebruikt om een noodpakket samen te stellen, ook hier is de lange brandtijd weer een extra voordeel.
Wanneer de stompkaars wordt gebruikt kan erg verschillen. Particulieren branden voornamelijk kaarsen tussen oktober en april. Toch worden de stompkaarsen ook veel in de zomer gebruikt. Zeker omdat er tegenwoordig in de tuin ook steeds meer sfeer wordt aangebracht. Een stompkaars is bijvoorbeeld een ideale kaars voor een windlicht. Je hebt hier zeker een paar avonden plezier van het gezellige licht van de kaars en hij gaat ook minder snel uit dan een gewone kaars. Horecaondernemers of bijvoorbeeld uitvaartondernemers gebruiken deze kaarsen het hele jaar door. Ze staan bijvoorbeeld op de tafels van de horecagelegenheden of ook in windlichten op het terras. Bij uitvaartcentra zie je de stompkaarsen vaak overal in het uitvaartcentrum. Ook in de kerk kom je deze kaarsen veel tegen.
Bolsius heeft zelfs stompkaarsen in de maat 300/100. Prachtige kaarsen om te zien en ook nog eens een zeer stabiele kaars met zijn diameter van 10 centimeter. Ze zijn er in verschillende kleuren. Met zijn 150 branduren kun je er wel 25 avonden lang plezier van hebben. Het is een kaars met een indrukwekkend voorkomen en staat ook prachtig in een mooi groot kerststuk. Maar ook als solitair of gemengd met andere maten stompkaarsen doet deze kaars het erg goed.
De metallic stompkaarsen hebben een zeer fraaie en bijzondere uitstraling. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. Deze kaarsen van Bolsius worden met een speciale lak behandeld tijdens de productie waardoor ze de luxe uitstraling hebben. Ze zijn cilindervormig en hebben een platte bovenkant. Het zijn niet alleen schitterende kaarsen voor de feestdagen maar ook in de rest van het jaar zijn deze kaarsen echte eyecatchers. Ze zijn er in één kleur, bijvoorbeeld metallic koperbruin of metallic roze goud en nog een aantal andere schitterende metallic kleuren. Er zijn ook uitvoeringen waarbij de kaars twee kleuren heeft. Hij loopt dan bijvoorbeeld heel subtiel over van metallic oudroze naar metallic goud of een andere kleurencombinatie. Deze uitvoeringen zijn heel speciaal om te zien en ook van een topkwaliteit.
Er zijn ook speciale stompkaarsen die prachtig bij de feestdagen aansluiten. Zo is er bijvoorbeeld een advent stompkaars. Maar ook de fraaie metallic kleuren zijn erg goed te combineren met de kerstversieringen. Kaarsen mogen natuurlijk sowieso niet ontbreken in de kersttijd. Behalve de stompkaarsen zijn er ook speciale kerstboomkaarsjes, bloemsteekkaarsjes en druipkaarsen. Stompkaarsen zijn mooie kaarsen voor op tafel tijdens het kerstdiner of gewoon om de kerstsfeer nog eens extra te verhogen. Zet ook in de tuin wat extra windlichten met stompkaarsen erin.
Bij een Huwelijkskaars worde ook stompkaarsen gebruikt. Hier maak je van de kaars een hele speciale uitvoering door hem te laten bedrukken met een mooie tekst of een foto. Je kunt er zelfs voor kiezen om kleine stompkaarsjes te bedrukken en weg te geven als bedankjes tijdens de huwelijksdag. Dit bedrukken van de kaarsen is zeer specialistisch werk en vraagt om een ruime mate van deskundigheid. Gelukkig heeft kaarsen-online al ruim 25 jaar ervaring en kunnen zij een goede kwaliteit leveren.
Ook de doopkaars die vaak in de kerk wordt gebruikt is meestal een stompkaars. Ook hier weer kan er gekozen worden om de kaars met een persoonlijke tekst of foto te laten bedrukken. Je kunt hiervoor wel beter voor een grotere kaars kiezen. Hoe groter, hoe meer branduren en vaak worden de doopkaarsen ook na de doop nog bij speciale gelegenheden aangestoken.
Behalve de kwalitatieve Bolsius stompkaarsen heeft kaarsen-online ook de stompkaarsen van Gouda in de collectie opgenomen. Ook deze kaarsen branden mooi en geven geen zwarte roet of walmen af. De Gouda stompkaarsen hebben ook optimale branduren. Zijn de stompkaarsen eenmaal aangestoken dan heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Je kunt de kaarsen eenvoudig uitblazen en later weer opnieuw aansteken.
Zorg er wel altijd voor dat kaarsen niet op een plek staan waar luchtverplaatsing door bijvoorbeeld deuren is. In dat geval gaan ze sneller uit. Natuurlijk moet er ook altijd worden gekeken of de kaars op een veilige plek staat en de omgeving van de kaars geen vlam kan vatten. Gordijnen die naar de kaars waaien of plekken waar kinderen en huisdieren bij de kaarsen kunnen zijn niet verstandig. Verlaat nooit de ruimte als er nog kaarsen branden.
Bij kaarsen-online kun je kiezen uit een brede collectie stompkaarsen. Zowel de ondernemer als de particulier kan hier kiezen uit een gevarieerd assortiment. Verschillende maten, kleuren en uitvoeringen maar ook grootverpakkingen of per stuk. Sommige grootverpakkingen zijn met korting te bestellen en doordat kaarsen-online uit voorraad levert heb je ze snel in huis. Meestal worden er ook geen verzendkosten berekend. Zijn er vragen of speciale wensen dan staat een klantvriendelijke medewerker klaar om je hierbij te helpen.
Auteur: Chris en Liranda Keereweer