Fakkels voor vreugde en verdriet

Inhoudsopgave

Fakkels bij een tocht

Fakkels zijn weer helemaal hot! Alhoewel deze eigenlijk nooit is weggeweest. Alleen heb je ze tegenwoordig in allerlei uitvoeringen en kleuren waardoor ze in verschillende settings kunnen worden ingezet. Je kunt bijvoorbeeld fakkels gebruiken voor optochten, herdenkingen of evenementen. Maar ze staan ook gewoon leuk in de tuin tijdens de zwoele zomeravonden.

De geschiedenis van de fakkel

Een fakkel of een toorts is iets wat al heel lang bestaat. Het woord fakkel stamt af van het Latijnse woord ‘facula’. Ze werden vroeger gemaakt van een houten stok die dan werd ingesmeerd met pek of met een dierlijke olie. Ze gebruikten deze brandende stok dan vaak om de verlichting of een vuur aan te steken. Ook in het leger werden deze gebruikt. Ze konden hiermee rooksignalen geven die van verre gezien konden worden. Zo gaven ze bepaalde boodschappen door.

De eerste lichtbron

Vuur was de eerste lichtbron die de mens zelf maakte. Meestal was dat op een vaste plek, maar later verzonnen mensen ook manieren om het vuur met zich mee te dragen. Hierdoor hadden ze ook op andere plekken licht. De fakkel was hiervoor een uitstekende oplossing. Zo goed, dat de fakkel of toorts nog heel lang gebruikt werd en zelf nu nog steeds zijn doel heeft.

De fakkel als stadsverlichting

Je kwam de fakkels en toortsen overal tegen. Kastelen werden verlicht met toortsen alhoewel deze wel door speciale wachters in de gaten gehouden moesten worden door het brandgevaar. Maar als buitenverlichting was het ook een perfecte oplossing, hele steden werden soms hierdoor verlicht.

Speciale fakkeldragers

Er bestonden zelfs speciale fakkeldragers die mensen tegen betaling naar huis konden leiden met hun licht. Maar fakkels werden ook gebruikt bij religieuze ceremonies en rituelen. Later werden deze ook gebruikt door de opstandige boze boeren. Het werd een vertrouwd beeld: in één hand een riek en in de andere een fakkel.

Een fakkel brengt sfeer, maar ook licht

Vandaag de dag wordt het licht van fakkels voornamelijk geassocieerd met gezelligheid, hoewel fakkels nog steeds hun functionaliteit niet hebben verloren. Denk maar aan een fakkel die het kampvuur ontsteekt of de fakkel die bijdraagt aan het licht bij een herdenking of optocht. Een fakkel kan dus niet alleen gebruikt worden als sfeerverlichting, maar hij kan ook zeer praktisch zijn.

De fakkel van nu

Een voorbeeld van sfeerverlichting met Fakkels

De fakkels die je tegenwoordig vaak ziet, wordt ook wel een ‘tuinkaars op een stokje’ genoemd. Gezellige ogende en kleurige kaarsen die snel aan te steken zijn. Ze hebben een dikker lont dan normale kaarsen wat als voordeel heeft dat ze niet bij de eerste de beste windvlaag uitwaaien. De stevige houten stok kan in de grond worden gestoken of in de hand worden vastgehouden.

Tuinfakkels

De tuinfakkels geven een goede vlam en branden ook mooi op. Het dansende licht van een fakkel geeft een zwoele avond nog eens extra die gezellige sfeer. Er zijn veel verschillende soorten fakkels, namelijk bamboe fakkels, de XXL fakkels, de wasdoekfakkel en de rustieke fakkel. De was-fakkel is uitstekend geschikt voor de tuin, maar ook om mee te lopen tijdens evenementen of optochten.

De Bolsius fakkels

Bolsius Fakkels in 5 trendy kleuren

Ook de Bolsius fakkels geven een mooi schimmenspel op de grond. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Er zijn bijvoorbeeld wasdoekfakkels die een uur branden. Deze zijn er in het zwart. Ze hebben een lengte van 75 centimeter en een doorsnede van 3 centimeter. Meestal zijn ze per twee verpakt. Dan zijn er ook nog de rustieke fakkels. Deze branden wel 7 uur en ze zijn leverbaar in mooie trendy kleuren. Vaak gaan ze per 3 of 5 stuks. Deze hebben een lengte van 113 centimeter en ook een diameter van 3 centimeter.

Was of paraffine?

De rustieke fakkels van Bolsius zijn gemaakt van paraffine met een extra dik en stevig lont. Door de paraffine is de brandtijd extra lang. De was-fakkels kun je in hand vasthouden en door het bijgeleverde druipschaaltje blijven je handen beschermd tegen de was. Ze zijn eenvoudig aan te steken. Je peutert een klein stukje wasdoek los aan de bovenkant en houdt hier je aansteker bij. De volgende fakkel steek je gewoon aan met de brandende fakkel. Deze branden ongeveer één uur.

De voordelen van Bolsius kaarsen

Met de Bolsius kaarsen en dus ook met de fakkels, weet je dat je kwaliteit koopt. De grondstoffen worden met zorg uitgekozen en de fakkels hebben een dik lont. Dit scheelt enorm met de wind. Door het aanbod met de lange lengtestok steek je ze veilig en eenvoudig in de grond. Ze geven zowel een mooi licht als ook wat warmte af.

Herdenkingen en optochten

De wasdoekfakkels zijn uitstekend geschikt voor herdenkingen en optochten. Ook hier zorgt het dikke lont dat de fakkel niet zo snel uitgaat. Het is een prachtig gezicht als mensen bijvoorbeeld met een herdenkingstocht een overledene eren en dat hierbij sommige mensen een fakkel dragen. Meestal duurt de route die wordt gelopen tijdens een dergelijke tocht niet langer dan een uur, dus deze met een brandtijd van een uur zijn dan een uitstekende optie.

Wintersport

Niet alleen bij avondwandelingen, optochten of herdenkingen worden de was-fakkels gebruikt. Je ziet ze ook nog weleens bij een ski-afdaling als er bijvoorbeeld een lesweek wordt afgesloten of als er feest is op de piste. De slinger van skiërs met fakkels in hun handen is een sprookjesachtig gezicht. Meestal is het wel zo dat hiervoor eerst toestemming moet worden gevraagd bij de betreffende lokale autoriteiten.

Lichtjesavonden

Lichtjesavond in de maand december

Ook voor de lichtjesavonden die tegenwoordig in veel gemeenten worden gehouden zijn fakkels een sfeervolle optie. Het is dan wel verstandig om voor de fakkels met een langere brandtijd te kiezen. Ze kunnen bijvoorbeeld op een begraafplaats worden neergezet om een bepaalde warme sfeer te creëren, maar ook om de gezelligheid te bevorderen tijdens een feestelijke lichtjesavond in het park.

Onverwachtse momenten

Eigenlijk moet je altijd wat fakkels in huis hebben. Onverwachte momenten met vrienden of familie worden zoveel leuker als je ook even wat fakkels in de tuin aansteekt. Spontane gezellige avonden in de tuin duren veel langer als je even de vuurkorf en wat fakkels laat branden. Tuinfakkels zijn eenvoudig te plaatsen en je hebt er ook geen olie voor nodig.

Op de camping

Ook op camping zijn fakkels ontzettend praktisch en bevorderen ze de gezelligheid. Zet er een paar op je plekje bij je camper, caravan of tent en je kunt tot laat buiten zitten met sfeervol licht. Daarnaast is een fakkel praktisch als je ’s nachts ergens via een donker paadje naar een toiletgebouw moet lopen. Je neemt gewoon de fakkel mee en plaatst hem even buiten in de aarde terwijl je binnen naar het toilet gaat. Voor de terugweg neem je de fakkel weer mee naar je plek.

Op het strand

Op zwoele zomeravonden is het heerlijk om op het strand te blijven zitten. Een mand met hapjes mee, een flesje wijn én natuurlijk wat fakkels. Plaats er een aantal rondom jullie plekje. Zodra de zon ondergaat, creëer je een hele gezellige, maar ook een hele romantische sfeer. Zelfs als je op het strand in slaap zou vallen, kunnen de fakkels in het zand weinig kwaad.

Een haag creëren

Met fakkels kun je ook uitstekend een soort van haag creëren. Bijvoorbeeld voor een bruidspaar wat via een pad naar een zaal moet lopen of als een ‘welkom thuis’ groet. Je kunt er een weg of pad mee ‘garneren’ waardoor je een soort van rode loper van licht creëert.

Laat je leiden door het licht

Je kunt de fakkels ook gebruiken om een bepaalde route aan te geven. Bijvoorbeeld voor welke ingang de gasten moeten gebruiken. Wil je dat ze achterom gaan? Zet fakkels uit op de route naar de achteringang. Let hierbij natuurlijk altijd wel op waar je de fakkels onbeheerd neer zet. Zorg dat ze niet om kunnen vallen en als ze toch om zouden vallen dat er niets in de brand kan vliegen. Mocht je ze als bewijzering van de route gebruiken, kun je op de uitnodiging zetten: ‘Laat je leiden door het licht…’.

Fakkels in alle seizoenen

Eigenlijk kun je het hele jaar door fakkels branden. In de zomermaanden tijdens de zwoele avonden, in de herfst voor de gezellige sfeer vat te houden en in de lente om vast de eerste lekkere avonden mee te pakken. In de wintermaanden rondom de feestdagen zijn extra lichtpunten natuurlijk altijd leuk, ook in de tuin. En zelfs als het sneeuwt is het een prachtig gezicht. Maar het is ook leuk om een keer een winter-barbecue te geven. En natuurlijk horen daar ook fakkels bij. Gezelligheid in de tuin draagt altijd bij aan de gezelligheid in huis. Dus als je fakkels als sfeermakers plaatst, kies dan voor de 7 uur brandende fakkels. Dan heb je er een hele avond plezier van als je de tuin inkijkt.

De fakkelkleur

Gekleurde fakkels sluiten altijd goed aan op themafeesten. Wil je bijvoorbeeld een tuinfeest geven met een maritieme sfeer, kies dan voor de blauwe fakkels. De gele kleur is natuurlijk lekker zomers en doet ons denken aan het strand en de zon. Fuchsia is een mooie vrolijke en warme kleur, die eigenlijk overal bij past. Oranje is de kleur van onze nationale helden, dus een uitstekende keuze als het Nederlands elftal, het Nederlands hockeyteam of als er een andere wedstrijd is waarbij Nederland kan winnen. En natuurlijk staan ze hartstikke gezellig op Koningsdag. Een paar oranje tompoezen erbij en de toon is gezet. Maar je kunt natuurlijk ook alle kleuren combineren en er een vrolijk en feestelijk geheel van maken. Wil je een heel stijlvol geheel creëren in een strakke moderne tuin? Kies dan voor de kleuren wit, taupe en grijs.

Valentijnsdag

Met een fakkel kun je ook een bijzondere boodschap overbrengen, bijvoorbeeld met Valentijnsdag. Zet bij iemand die je leuk vindt zo’n mooi fuchsia roze fakkel brandend in de tuin op een veilige plek. Een kaartje erbij met de tekst: ‘Je zet me in vuur en vlam!’ en haar of zijn hart zal smelten.

Fakkels kopen om de sfeer te verhogen

Fakkels kopen kun je bij kaarsen-online.nl Ze hebben een uitgebreid aanbod aan kaarsen waaronder zowel fakkels van was als paraffine fakkels. De levering is snel en er is een uitstekende service. Zorg dat je altijd fakkels in huis hebt. Er zijn zoveel leuke ideeën om de sfeer te verhogen met fakkels dat je blij bent als je ze inderdaad op voorraad hebt. Met de grootverpakkingen ben je ook nog eens een stuk voordeliger uit en heb je er altijd genoeg.

Een origineel cadeau

Je kunt de fakkels ook kopen om cadeau te geven. Met een passende tekst erbij weet je zeker dat je een origineel cadeau hebt. Wat dacht je van:

  • Een fakkel kan honderden andere fakkels aansteken, zonder haar eigen levensduur te verkorten
  • Speel niet met vuur, maar met mij!
  • Ik wil graag het vuur aanwakkeren voor een gezellig feestje!
  • Ik ga door het vuur voor jou!
  • Verlies nooit het vuur in je ziel.
  • Alles lijkt beter rondom het vuur.
  • Vurige avonden zijn de beste avonden voor een feestje.
  • Vuur, vrienden en wijn… nu nog een datum wanneer we er zijn?

Er zijn genoeg leuke teksten te bedenken om van de fakkels een bijzonder cadeau te maken. Maar ook als je geen originele of toepasselijke tekst weet, vindt de ontvanger het nog steeds leuk om de fakkels als cadeau te krijgen.

Symbolisch vuur

Vuur staat symbool voor hartstocht en geestdrift. Ze hebben het niet voor niet over het vuur van de liefde. Daarnaast staat vuur voor zuiverheid, zoals bij het heilige vuur. Om iemand dus fakkels te geven, kan het ook een symbolische reden hebben. Maar dan moet die ander daar natuurlijk wel van op de hoogte zijn.

Altijd voor buitengebruik

Met tuinfakkels kun natuurlijk feestelijke momenten opluisteren, zoals een beachparty of een trouwfeest, maar je kunt ze ook op een andere manier gebruiken. Bijvoorbeeld door hiermee je tuinverlichting wat te spreiden of je zwembad mooi uit te lichten. Daarbij houdt het vuur ook nog eens de insecten op afstand. Gebruik deze wel altijd alleen buitenshuis.

Voorzichtig met vuur

Zet brandende fakkels niet te dicht bij dingen die licht ontvlambaar zijn. Zet ze ook niet in de zomermaanden of tijdens een andere droge periode bij struiken die erg droog zijn. Als je fakkels plaatst, kun je ze beter niet onbeheerd achter laten. Tenzij ze echt geen kwaad kunnen en vanzelf uitgaan, bijvoorbeeld in het zand. Zet ook altijd voor de zekerheid een emmer water klaar. Pas op met kinderen en huisdieren met. Net zoals met kaarsen zien kinderen of huisdieren niet altijd het gevaar van vuur.

Je weet nu alles over Fakkels

Je bent nu heel wat meer te weten gekomen over fakkels en wat er allemaal mee mogelijk is. En zoals je hebt kunnen lezen is dat heel veel. Kijk eens op onze site bij Fakkels en daar kun je zien welke producten allemaal zijn te krijgen. Veel plezier met het maken van je keuze.

Auteur: Chris en Liranda Keereweer

Leave a Comment: