Creatief zijn met Waxnelichtjes

Waxinelichtjes

Een waxinelichtje, theelichtje, theekaarsje of waslichtje, hoe we ze ook noemen we weten allemaal precies welk kaarsje we bedoelen. En waar zouden we zijn zonder deze kaarsjes. In bijna ieder huishouden zijn wel waxinelichtjes te vinden. Soms voor praktische doeleinden, maar veelal ook om een gezellige sfeer te creëren.

Het verschil van een waxinelichtje met een gewoon kaarsje

Inhoudsopgave

Voor diegene die niet weten wat we met een waxinelichtje of een theelichtje bedoelen, dit is een klein rond kaarsje met een diameter van ongeveer vier centimeter. Hij is meestal één tot tweeënhalve centimeter hoog en het kaarsje heeft circa vier tot acht branduren. Er is ook een verschil met een gewone kaars. Het waxinelichtje wordt namelijk vloeibaar als hij brandt. Daarom zit hij ook altijd in een onbrandbaar metalen of aluminium houdertje. Ook het lontje zit aan een metalen houdertje in het bakje vast, anders zou het gaan drijven. Vroeger werden deze kaarsje gebrand in een glazen kuipje.

Een aluminium bakje of een glazen bakje?

Een nadeel van de aluminium bakjes is dat hierdoor vaak de buitenranden niet vloeibaar worden. Dit komt omdat het materiaal de warmte naar buiten geleid. Zeker als het waxinelichtje op een koele plek staat, blijft een deel van de was hard. Dit verkort het aantal branduren. En dat is jammer want waxinelichtjes zijn juist ontworpen om lang te branden, niet om heel veel licht te geven. Je kunt ze natuurlijk uit het aluminium bakje halen en ze in een glazen bakje doen.

Waxine in de Grote van Dale

De theelichtjes bestaan in Nederland al sinds 1898. Ericus Gerhardus Verkade had het patent op deze nacht- en theelichten van waxine gekocht. In de beginjaren sloegen ze helemaal niet aan, maar uiteindelijk heeft Verkade ze toch negentig jaar lang geproduceerd. De waxinefabriek werd in 1991 verkocht aan de kaarsenmaker Bolsius Groep. De naam waxinelichtjes was inmiddels een breed begrip geworden. Waxine was afkomstig van de Engelse woorden wax en paraffine. Het werd uiteindelijk een soortnaam in plaats van alleen maar een merknaam, in 1984 werd waxine zelfs in het Grote van Dale woordenboek opgenomen.

De verschillende soorten waxinelichtjes

Inmiddels is het waxinelichtje of theelichtje het kaarsje wat in elk huishouden te vinden is. Ze zijn er in verschillende kleuren en geuren. Er zijn kleine verpakkingen en zakken voor de grootverbruikers en er zijn speciale houders voor de waxinelichtjes. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende branduren, zo zijn er theelichtjes met vier, zes, acht of tien branduren. Diegene met de tien branduren zijn meestal net even een maatje groter, ze noemen deze theelichtjes ook wel maxi-lichtjes. De diameter van deze kaarsjes is meestal circa zes centimeter. Keus genoeg dus om een unieke sfeer met theelichtjes te creëren.

De functionaliteit van de theelichtjes

Wat we natuurlijk vooral niet mogen vergeten, is dat de waxinelichtjes van oorsprong ook een functie hebben. Ze werden vroeger namelijk veelvuldig gebruikt om iets warm te houden. De theelichtjes werden in een speciale houder geplaatst, meestal een rechaud en hierop werd de thee of iets van eten warm gehouden. Het leuke is dat dit nog steeds gebeurd. Met alle moderne middelen van vandaag de dag, zie je nog steeds regelmatig het rechaudje tevoorschijn komen met een theelichtje waarop de pot thee wordt geplaatst. Ook zijn er nog steeds rechauds waarbij met waxinelichtjes het eten wordt warm gehouden. Soms doet men dit op de au bain-marie manier. Door de waxinelichtjes wordt dan een bak met water warm gehouden, waarin een andere bak met eten staat. Het warme water houdt ook het eten warm.

Waar worden theelichtjes van gemaakt?

Oorspronkelijk werden de theelichtjes van paraffine gemaakt. Hier werden stoffen aan toegevoegd om het smelttraject te verhogen en om bijvoorbeeld het kaarsje kleur of stevigheid te geven. Inmiddels worden waxinelichtjes ook wel van andere grondstoffen gemaakt, zoals jakboter of geharde plantaardige olie.
Wanneer de temperatuur van het waxinelichtje rond de zestig graden komt te liggen, treedt het smelttraject in. De waxine wordt zacht en vloeibaar. Het is niet de bedoeling dat waxinelichtjes aan hoge temperaturen worden blootgesteld, dit kan zelfs gevaarlijk worden als er temperaturen van 370 graden worden bereikt.

De eigenschappen van waxinelichtjes

De theelichtjes van tegenwoordig zijn van een zeer goede kwaliteit. Zeker de waxinekaarsjes van Gouda en Bolsius branden erg schoon op, roeten of walmen niet en hebben een stabiele vlam. Je kunt het kaarsje eenvoudig doven en weer opnieuw aansteken. Je kunt hem het beste doven met een speciale kaarsen dover of tussen twee natte vingers. Als je ze uitblaast, kan het nog weleens gebeuren dat het lont blijft doorgloeien en verkoolt. Je kunt ze dan niet meer aansteken. De lange brandduur van de waxinelichtjes is ook de reden dat deze kaarsjes ook veelvuldig voor graflichten en devotielichten worden gebruikt. Ook in kerken en kappelletjes komt men deze kaarsjes vaak tegen en je kunt ze hier meestal voor een vrijwillige of kleine bijdrage aansteken en plaatsen op plekken die hier speciaal voor bestemd zijn.

De vele mogelijkheden van theelichtjes

Waxinelichtjes kunnen op allerlei manieren worden ingezet. Je ziet dat ze tegenwoordig erg veel als sfeerverlichting worden gebruikt. Ook rondom de feestdagen en in de wintermaanden worden veelvuldig de waxinelichtjes aangestoken, vaak zelfs nog meer dan kaarsen. Het enorm uitgebreide aanbod aan decoratieve waxinehouders en glaasjes zorgt dat er in ieder interieur een speciale sfeer gecreëerd kan worden. De houdertjes zijn er voor iedere stijl en smaak. Ook het aanbod in de verschillende materialen is zeer uitgebreid. Er zijn waxinelichthouders van glas, van hout, van steen, van metaal, van keramiek en ga zo maar door. Door de speciale vormen of kleuren van sommige houders kunnen er bijzondere lichteffecten gecreëerd worden. Door de lange brandduur van de waxinekaarsjes heeft men er een hele avond plezier van.

Decoreren met theelichtjes

Groot aantal waxinelichtjes bij elkaar voor een sfeer beeld

Maar je kunt nog veel meer met de waxinelichtjes dan alleen in een houder plaatsen. Je kunt er bijvoorbeeld een hele romantische sfeer mee creëren.
Wat denk je van een badkamer waar je een warm en geurig bad voor je partner en jezelf hebt vol laten lopen en waar overal in de badkamer waxinelichtjes branden? De waxinelichtjes zijn echt ideaal om mee te decoreren. Ze kunnen bijvoorbeeld in een bloemstuk geplaats worden, maar je kunt er ook los mee decoreren. Zet ze bijvoorbeeld eens in de vorm van hart op de grond. Of op de tafel tijdens het Valentijnsdiner. Of maak gewoon een rij van brandende waxinelichtjes om een bepaald punt te markeren. Ook een mooie schaal vol met waxinelichtjes doet het altijd goed. Een pot met zand en schelpen en een theelichtje erin staat altijd gezellig, net zoals een seizoenschaal. Je kunt hiervoor in ieder seizoen een passende schaal samenstellen, met bepaalde bloemen, voorwerpen of andere accessoires waarbij de theelichtjes zorgen voor het lichteffect. Pas bij het decoreren natuurlijk wel altijd op dat er niets in de brand kan vliegen. Ook al is het kaarsje en het vlammetje maar klein, ga nooit voorbij aan het brandgevaar. Laat de kaarsjes ook nooit branden als je er niet bij aanwezig bent of als kleine kinderen of huisdieren erbij kunnen.

Waxinelichtjes met geur

Misschien heb je na het lezen van de decoratiemogelijkheden gelijk zin om een hele lading theelichtjes aan te schaffen. Doe dit gerust, want je kunt nooit genoeg waxinelichtjes in huis hebben. Ze zijn praktisch in tal van verschillende situaties. Valt het licht uit, zet gewoon overal wat waxinelichtjes neer. Wil je een gezellige sfeer creëren, zet je kamer vol met leuke theelichtjeshouders en vul ze met waxinelichtjes. Wil je een lekker geur in huis hebben? Kies dan voor de waxinelichtjes met geur. Er zijn zoveel lekkere geuren dat je iedere keer weer voor een ander aroma kunt kiezen.

Om zomaar even wat aroma’s te noemen:

De heerlijke geur van magnolia brengt je in vakantiesferen, net zoals de geur van Juicy Orange.

Waan jezelf op de Franse lavendel velden met de heerlijke lavendelgeur of misschien sta je liever in de rozentuin met Velvet Rose.

Of ga je liever voor exotisch met de mango geur?

Er zijn zelfs waxinelichtjes met een Anti-Tobacco geur.

Maar er zijn nog veel meer heerlijke geuren die aan de theelichtjes zijn toegevoegd. De parfum die aan het waxinelichtje is toegevoegd geeft bij het branden van het kaarsje een bescheiden geur af. Meestal hebben deze geurige theelichtjes ook een kleur die bij het geurthema past.

Theelichtjes en de theelichthouder

Theelichten bij elkaar voor gezelligheid en sfeer

We hadden het al eerder over de theelichthouders. Speciale vormen of kleuren geven aan de eenvoudige waxinelichtje vaak een speciaal effect. Er zijn theelichthouders van bijvoorbeeld Bolsius of Gusta met mooie sfeervolle kleuren die in ieder interieur tot zijn recht komen. Het voordeel van de theelichthouders is dat het waxinelichtje ook net weer wat veiliger staat. Het vlammetje is een beetje afgeschermd waardoor het minder snel met de omgeving in aanraking komt. En hij staat meestal wat stabieler. De betere merken zoals Gusta en Bolsius gebruiken ook materialen voor de theehouders die niet zo brandgevaarlijk zijn. Ook wanneer je een waxinelichtje buiten wilt aansteken heeft een waxinelichtjeshouder voordelen. Het vlammetje vangt hierdoor vaak minder wind waardoor hij ook minder snel uitgaat. Er zijn zelfs houders waarbij het waxinelichtje wordt afgeschermd van wind én regen.

Theelichten van Gouda en Bolsius

De theelichten van Gouda hebben een uitstekende kwaliteit. Door de kwalitatieve grondstoffen en het gebruik van een katoenen lont hebben deze theelichtjes prima brandeigenschappen. Ze zijn verkrijgbaar in kleine aantallen, maar ook in voordeelverpakkingen. Ook Bolsius heeft tal van theelichtjes, ook deze waxinelichtjes zijn van een uitstekende kwaliteit. Beide labels hebben ook de maxi uitvoering en Bolsius heeft ook nog waxinelichtjes met geur.

Waxinelichtjes in de auto

Wist je dat het ook handig is om in de winter een paar waxinelichtjes in de auto te hebben? Net zo goed als dat het in de zomer erg warm kan worden in de auto, kan het tijdens een winterse nacht heel erg koud worden in de auto als hij stil staat. Zeker als je op weg bent naar een wintersportgebied kunnen theelichtjes in geval van nood uitkomst bieden. Stel dat je onderweg ergens komt stil te staan en het duurt even eer dat je weer de motor kunt starten en de kachel aan kunt zetten. Je krijgt het dan best erg koud. Waxinelichtjes kunnen dan handig zijn om de auto te verwarmen. Met tien brandende waxinelichtjes kan een middenklasse auto wel vierentwintig uur van binnen warm gehouden worden en daarbij zorgen ze ook nog voor licht als het buiten donker is. Zorg natuurlijk wel dat ze op een veilige plek staan en geen brand kunnen veroorzaken anders ben je nog verder van huis.

Waxinelichtjes op vakantie

Ook als je op vakantie gaat zijn waxinelichtjes eigenlijk onontbeerlijk. Ze nemen weinig plek in dus je kunt er altijd wel een paar in je koffer stoppen. Check wel even als je met het vliegtuig gaat of ze dan ook mee mogen. Ga je kamperen dan kan een waxinelichtje een sfeervol lichtje zijn, maar ook een warmtebron. Sommige mensen zetten een theelichtje in hun schoen en zetten deze schoen in de tent om het behaaglijk te krijgen. Zorg wel dat de schoen op een veilige plek staat en niet in de brand kan vliegen. Ga ook niet slapen terwijl het waxinelichtje nog brandt. Ook op de tafel bij de caravan of camper zijn de theelichtjes natuurlijk een bron van gezelligheid. Kom je op plekken waar de stroom nog weleens uitvalt, dan kan een waxinelichtje ook erg nuttig zijn. Waar je de theelichtjes ook gebruikt, pas altijd op voor brandgevaar zeker ook in een bosrijke omgeving. Ga je ’s avonds nog even genieten van de ondergaande zon op het strand, neem dan een hele lading waxinelichtjes mee. Hoe gezellig en romantische is het als je deze theelichtjes aansteekt nadat de zon is ondergegaan en in het zand kunnen de waxinelichtjes weinig schade aanrichten.

De veelzijdigheid van de theelichtjes

Mooi beeld van Geurtheelichten

Het mag duidelijk zijn dat de waxinelichtjes of theelichtjes eigenlijk ideale kaarsjes zijn met tal van toepassingsmogelijkheden. Daarom mogen deze kaarsjes eigenlijk in geen enkel huis ontbreken, je kunt er echt niet genoeg van hebben. Het hele jaar door kun je profiteren van de theelichtjes, zowel op de zwoele zomeravonden als sfeerbron en tijdens de koude winteravond zorgen ze voor wat sfeervol licht en warmte. Omdat er zoveel keus is op het gebied van waxinelichtjes en houders, kan iedereen met deze kaarsjes wel een gezellige sfeer creëren.

Hoeveel Waxinelichtjes gebruik jij per jaar

Dat is een vraag waar weinige het juiste antwoord op kunnen geven. Dat komt natuurlijk doordat iedereen bijna dagelijks Waxinelichtjes gebruikt. Wat wij als eigenaar van de webwinkel Kaarsen-online wel weten is dat wij jaarlijks enorm veel van deze Waxinelichtjes verkopen. Je hebt kunnen lezen waar deze allemaal voor worden gebruikt en wat de mogelijkheden zijn. De conclusie is dat wij niet meer zonder kunnen en dan is het maar het beste dat je de hoogwaardige merken koopt waar je op kunt vertrouwen. Volgens ons zijn dat die van Bolsius. Kom snel kijken bij onze webwinkel Kaarsen-online om verdere inspiratie op te doen. Veel plezier tijdens het shoppen. Wist je overigens dat de overheid het advies heeft gegeven om in een Noodpakket altijd waxinelichtjes aanwezig te hebben. Aan een noodpakket denk je niet dagelijks maar als je het nodig hebt is het wel prettig er een te hebben. De laatste jaren maken steeds meer mensen een noodpakker. Immers het zijn andere tijden en er kan zo maar iets gebeuren waardoor je voor langere tijd geen elektriciteit hebt. Zorg wel natuurlijk voor ook een pakje lucifers of een aansteker.

Bronvermelding: Rijksoverheid

Auteur: Chris en Liranda Keereweer

Leave a Comment: